Fotografie
HAVLÍĆEK založil otázku legitimní nabíd...
před 18 hod
Fotografie
HAVLÍĆEK založil otázku legitimní nabíd...
před 18 hod
Fotografie
HAVLÍĆEK založil otázku legitimní nabíd...
před 18 hod
Fotografie
HAVLÍĆEK založil otázku legitimní nabíd...
včera
Fotografie
Jiří přidal úlovek Štika obecná...
předevčírem

Začala platit novela vodního zákona. Omezí rizika havárií na řekách?

Marek iRybářství 2. srpna 2024 0 komentářů
Bečva

foto: Miroslav Přikryl

Novinky

Od 1. srpna vstoupila v účinnost novela vodního zákona. Má především omezit rizika havárií na řekách a upřesnit pravomoci úřadů při jejich likvidaci. Novelizovaný zákon také zavádí registr výpustí ze zdrojů znečištění. Novinky v zákoně reagují především na otravu Bečvy z roku 2020.

text: redakce

Vláda jako součást opatření proti podobným haváriím navrhla také zavedení nové povinnosti stanoveným největším znečišťovatelům, kteří vypouštějí odpadní vody s obsahem zvlášť nebezpečných závadných látek, například kyanidů. Přibude jim hlavně povinnost průběžného sledování. Podle odhadu by se měla v Česku týkat 100 až 200 znečišťovatelů.

REKLAMA

Stát plánuje v návaznosti na tuto normu zmapovat do konce roku 2025 prvních 2000 kilometrů řek, kde je nebezpečí havárií nejvyšší. Mapování výpustí má pokračovat ve třech etapách na všech tocích v Česku. Tvůrcem a správcem registru výpustí bude ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. M. Přístup do registru budou mít například vodoprávní úřady, hasiči nebo policie a vojenská policie.

Kdo zjistí nebo způsobí havárii, bude ji muset ohlásit Hasičskému záchrannému sboru ČR. Hasiči uvědomí vodoprávní úřad příslušný podle místa havárie, Českou inspekci životního prostředí, správce povodí a zástupce samosprávy obce. Důvodová zpráva uvádí, že na místě havárie jsou zpravidla první právě hasiči, kteří zahajují záchranné a likvidační práce.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled