Fotografie
Josef okomentoval Přes 15 kg! Jak...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Přívlač: Heavy ...
předevčírem
Fotografie
ln.p@seznam.cz dal lajk úlovku od jitusvesela@pos...
předevčírem

Lov amurů

Marek iRybářství 2. července 2024 0 komentářů
amur

foto: Michal Kučera

Praxe

Amur je velmi specifická ryba, která byla v dobách mého dětství spíš vzácností, zatímco dnes je mnohde poměrně hojně rozšířená. Na některých vodách začali amuři dorůstat neskutečných hmotností (i přes 25 kg), a tak není divu, že se na ně mnozí rybáři začali specializovat.

text: Michal Kučera

Mé úlovky amurů většinou vypadaly tak, že jsem nějakého chytil při chytání kaprů, když jsem to vůbec nečekal. A tak jsem si jednou řekl, že se pokusím vypravit se přímo na tyto ryby původem z řeky Amur. Opatřil jsem si větší množství vařené kukuřice a vydal se k vodě, o níž jsem věděl, že tam pěkní amuři jsou.

REKLAMA

Jako nástrahu jsem použil malé plovoucí boilie. Na druhém prutu jsem zkoušel kombinaci plovoucí a potápivé kukuřice vyváženou tak, aby nástraha zlehka dosedala na dno. Zakrmil jsem si vytipované místo několika kilogramy kukuřice s trochou boilie a začal chytat. Amuři podle viditelného pohybu na hladině na místo vždy zavítali, občas to i „popíplo“, ale první den a půl jsem žádného nechytil. Jen sem tam nějakého kapra.

Teprve na konci druhého dne, když krátce předtím zapršelo, přišlo to, kvůli čemu jsme sem přijeli. Během krátké chvíle jsme spolu se syny ulovili několik pěkných amurů, z nichž ti největší měli přes metr a vážili kolem 15 kg.

REKLAMA

Při tomto lovu jsem si uvědomil, jak je amur náladová ryba. I když jsme dokrmovali několikrát denně, amuři vždy připluli, vše vysbírali a nechytli se. Až změna počasí jim odebrala jakousi obezřetnost.

I díky podvodním videím Petera Hofierky jsem si uvědomil, že to rozhodně není tak, jak si mnozí myslí. Rozhodně se nejedná o hloupou rybu, které stačí naházet dostatek návnady a máte o úlovky vystaráno. Amuři na těchto videích nástrahu často úmyslně těsně minou, nebo dokonce zlehka nasají a vyfouknou jako mazaný kapr. Případně sbírají jen hromadnou drobnou návnadu, kterou předtím ještě rozvíří, aby se přesvědčili, že je pro ně bezpečná.

Stejně tak mi Peter, který amury chytá mnohem častěji než já, vyprávěl, že jsou vyloženě dny, kde chtějí jen nástrahy ze dna, jindy vyvážené, příště zase plovoucí a občas sbírají jen v blízkosti hladiny. Někdy chtějí pouze malá sousta, jindy nemají problém ani se 24mm boilie.

Nejednotná prezentace nástrahy

Proto je podle mě zapotřebí mít při jejich lovu širší arzenál nástrah, ne jednu nebo dvě, na které běžně chytáte. Je potřeba zkoušet a různě kombinovat, dokud se netrefíte do toho, co právě chtějí. Pokud se dobře krmí, může to být boilie s ovocno-sladkou příchutí, které mají tak rádi. Nastražit můžete jednu kuličku na dno, nebo spolu s plovoucím boilie na panáčka.

návazec
foto: Michal Kučera

Pokud jsou ostražitější, bude lepší neutrálně vyvážená Wafters nástraha. Vypadá stejně jako kuličky na dně, ale je mnohem lehčí, zlehka se drží na dně nebo několik milimetrů (na délku vlasu) nade dnem. Mnohdy budou nejlepší plovoucí boilie. Můžete je dát klidně na Ronnie rig, přičemž budou 2 až 3 cm nade dnem.

Nebo je pustit na jemném návazci (doporučil bych monofil) víc nade dno, třeba 5, 10 cm nebo i výše. Případně použít „zigovou“ nástrahu do sloupce, těsně pod hladinu nebo i přímo na ni. Ostatně, v dětství jsem chytil nemálo amurů při lovu kaprů z hladiny.

Samostatným typem nástrahy je kukuřice. Můžete použít několik zrnek vařené kukuřice na vlasovém přívěsu. Někdy to funguje dobře, ale podle mě bývá účinnější přidat na vršek plovoucí kukuřici a vytvořit tak kukuřičného panáčka, který zlehka sedí na dně. A samozřejmě lze nastražit samotná zrnka plovoucí kukuřice a chytat s ní podobně jako s boilie nade dnem.

krmení
foto: Michal Kučera

Kukuřice je zároveň nejlepší návnada. Amuři, pokud do vašeho loviště připlují, jí spotřebují opravdu neuvěřitelné množství. Deset kilogramů návnady je mnohdy pryč během dvaceti minut.

Velmi ostrý háček s vytaženou špičkou

Osobně nejraději používám kombinovanou návnadu – kukuřici doplním o tygří ořech a boilie. Taková návnada ve vodě obvykle zůstane o něco déle, díky čemuž udržíte amury na stanoveném místě delší dobu. V jarním období lze přidat i drobnější partikl, jako je řepka a pšenice. Veškerou návnadu můžete zalít boosterem, který v lovišti vytvoří atraktivní zákal.

Velmi důležitá je i ostrost a pevnost háčku. Na větší tupý háček se amur málokdy chytí, většinou se ho dokáže zbavit dříve, než se zasekne. Proto je potřeba mít velmi ostré háčky s vytaženou špičkou. Zároveň by měl být háček dostatečně pevný. Zejména v koncových soubojích s amurem je to často velký nápor na háček a není neobvyklé, že háček z měkčího drátu amur roztáhne a vyhákne se.

boilie
foto: Michal Kučera

Vlasový přívěs nedělejte příliš dlouhý, což je důležité zejména tehdy, když jsou ryby opatrné. U plovoucích nástrah bych dával co nejkratší, tak, aby se nástraha dotýkala obloučku háčku.

Samotné zdolávání amurů je většinou zážitek. Amur se obvykle nechá přitáhnout bez většího odporu jako kus hadru, aby ve chvíli, kdy spatří vás nebo podběrák, vyrazil takovou rychlostí, že by se za ni nemuseli stydět ani závodníci formule 1.

A právě v tu chvíli rybáři o svůj úlovek často přijdou. Brzda se nestihne povolit a většinou něco praskne. To je podobné jako s ženami. Také se často nechají snadno přitáhnout a když pak ucítí nějaký problém, vyrazí tak rychle, že nestihnete zavřít ani dveře, natož peněženku. Hodně úspěchů!

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled