Fotografie
Josef okomentoval Přes 15 kg! Jak...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Přívlač: Heavy ...
předevčírem
Fotografie
ln.p@seznam.cz dal lajk úlovku od jitusvesela@pos...
předevčírem

Učíme se v Třeboni: Školní biotop

Marek iRybářství 25. června 2024 0 komentářů
škola

foto: Petr Svatek

Poznávání

Naše nová škola disponuje vodním biotopem, který má 170 kubíků vody a průměrná hloubka je 1,5 m. Srdcem biotopu je velký pískový filtr s malými česly a UV filtrem. Celý biotop obepíná naši školu kolem dokola, takže se dá s trochou nadsázky říci, že naše škola stojí ve vodním biotopu.

text: Petr Svatek

V biotopu plavou ostroretky, siveni, amuři a malé parmy. Ostroretkám se velmi daří, protože zde dochází k jejich samovolnému tření. Jelikož voda obepíná školu kolem celého jejího obvodu, jsou na několika místech utvořeny malé kaskády s proudící vodou, které ryby mají v oblibě. V příbřežních partiích lze samozřejmě najít rostliny – např. sítiny, ostřice, zblochan a jiné, které tento malý vodní ekosystém doplňují. Co je zhruba zapotřebí pro malé zahradní jezírko?

REKLAMA

V první řadě se musí vybrat správné místo – tak, aby do něj nepadalo zbytečně listí. Po správném výběru místa nastupuje těžká technika v podobě bagrů, která vyhloubí díru podle zvolené velikosti jezírka. Díra se musí následně uhladit od nerovností, aby se nepoškodila izolace nádrže. V dražší verzi tvorby jezírka se může díra odlít betonem. Nejčastěji se používají PVC fólie s UV stabilizátorem nebo kaučukové fólie o síle 1 až 2 mm. Pokud se jezírko staví například ve svahu, je zapotřebí i drenážního potrubí k odvodu dešťové vody po silných přívalových deštích.

Posledním a nejdůležitějším prvkem je samozřejmě filtrace, která je srdcem celého jezírka. Nejdražší a nejvýkonnější filtrace se využívají především u jezírek využívaných nejen pro chov ryb, ale i k rekreačnímu koupání. Tyto filtrace jsou složeny ze dvou částí: mechanické (zde se nachází odstředivka spolu s bubnovým a štěrbinovým filtrem) a biologické (zde jsou různé náplně od molitanů po plastové kostky či kuličky, kde se uchycují a pracují bakterie).

REKLAMA

Samotnou vodu v jezírku uvádí do chodu čerpadlo. Důležité je, aby voda měla spodní sání. Některá jezírka mají hladinový sběrač, který zamezí nadměrnému znečišťování a usazování nečistot na dně nádrže. Tato čerpadla jsou v nepřetržitém provozu, proto je důležité dbát na spotřebu energie. Dalším doplňkem pro zlepšení kvality může být UV filtr či ozón (nebo jejich kombinace).

ostřice
Porost ostřice, foto: Petr Svatek

Pokud chceme jezírko osadit rybami, musíme dodržet několik důležitých pravidel. V první řadě je důležitá hloubka, která by měla být minimálně 1,5 m pro zdárné přezimování ryb bez újmy na jejich zdraví. V letních měsících v takovém prostředí naopak nedochází k nežádoucímu přehřívání vody. Musíme se vyvarovat používání nebezpečné chemie k úpravě vody. Množství ryb by mělo být úměrné velikosti vodního prostředí a síle filtrace, jinak může docházet k velmi častému a nevzhlednému znečišťování. V našem biotopu se nachází ostroretka, která se živí výhradně bentickými řasami.

Druhové spektrum by také mělo odpovídat velikosti nádrže, ale i hloubce a maximálním teplotám. Napomáhá tak k čištění stěn od řas. Pokud už máme ryby, je důležité krmit jen kvalitním krmením a nepřekrmovat. Nejlepší jsou granule přímo pro jezírkové ryby (podle chovaného druhu). Dobře působí zmiňované vodní rostliny v příbřežních okrajcích. Netvoří zde jen funkci estetickou, ale jejich kořenové systémy částečně také čistí vodu.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled