Fotografie
Thomas okomentoval Jak se obléct n...
včera
Fotografie
Thomas okomentoval Vyhlášení omeze...
včera
Fotografie
Thomas okomentoval Lodní liga – re...
včera
Fotografie
Thomas okomentoval Italský propadá...
včera
Fotografie
Radim dal lajk úlovku od kracmar.ondrej@...
před 6 dny

Na Semilsku se objevil račí mor, za porušení opatření hrozí pokuta

Marek iRybářství 13. června 2024 0 komentářů
rak

ilustrační foto: Krajská veterinární správa pro Kraj Vysočina

Novinky

V říčce Olešce na Semilsku se rozšířil račí mor, plísňové onemocnění, které napadá původní evropské raky a způsobuje jejich úhyn. V letošním roce jde podle Státní veterinární správy (SVS) o první výskyt račího moru, loni řešili veterinární správy v Česku tři podobné případy. SVS o tom informuje na svém webu.

text: Marek Kožušník

Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze prokázalo původce nákazy ve vzorcích uhynulých raků. Krajská veterinární správa (KVS) v Liberci proto včera vydala mimořádná veterinární opatření, která by měla šíření tohoto infekčního onemocnění bránit. V platnosti budou půl roku. Na webu SVS to uvedl mluvčí Petr Vorlíček.

REKLAMA

Agentura ochrany přírody a krajiny umístila v ochranném pásmu informační tabule, na kterých jsou popsána opatření a uvedeny informace o nákaze a o možnostech prevence jejího šíření pro rybáře a veřejnost. Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z mimořádných veterinárních opatření může Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj uložit pokutu.

Krajská veterinární správa ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a obcí s rozšířenou působností Semily vymezila ochranné pásmo. Tvoří jej úsek toku řeky Olešky od mostu na rozhraní Libštátu a Košťálova po jez u benzínové pumpy v katastru Slaná. Mimořádná veterinární opatření zakazují přemísťování ryb a dalších vodních živočichů z ochranného pásmo do jiných vod. V odůvodněných případech může KVS vydat výjimku. V ochranném pásmu je po lovu ryb nutné provést mechanickou očistu a dezinfekci rybářského náčiní.

REKLAMA

Na vině jsou invazní raci

Račí mor je závažné infekční plísňové onemocnění, které napadá evropské raky a způsobuje jejich úhyny. Zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky, které jsou na rozdíl od původních evropských raků vůči nákaze odolné.

Účinný prostředek, kterým by se dali raci vyléčit, neexistuje. Plíseň roste rakům na těle a do vody uvolňuje pohyblivé spory, jimiž se rozmnožuje. Plíseň je výhradně račím parazitem, jiné živočichy neohrožuje. Spory mohou přežívat ve vodě týdny až měsíce.

K šíření přispívá například vypouštění raků do vodních toků z akvárií či vypouštění ryb, které mohly pobývat v kontaminované vodě. Spory se mohou šířit i na rybářském náčiní. K přenosu nemoci stačí i voda infikovaná zoosporami či mokré předměty, například sítě nebo holínky.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled