Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
včera
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny

Staročeská kapří polévka

Marek iRybářství 1 hodnocení
polévka Recepty

Baštýř se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu na trh atd. Práce to nebyla lehká a po ní teplá rybí polévka přišla vhod. Není překvapením, že nejlepší rybí polévky vařily právě ženy baštýřů. Některé jejich recepty jsou rodinné stříbro a nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, který proslul rybníkářstvím a chovem ryb. Následující recept na hutnou polévku se objevil ve starší kuchařce Ryby podle baštýřek z Třeboňska od autorů M. Huleho a F. Kuby.

text: Dalibor Marounek

Suroviny

  • přibližně 200 až 300 g vnitřností z kaprů (játra, mlíčí, jikry)

  • 3 až 4 kapří hlavy + ocasy a další odřezky

  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

  • 60 g moučného másla (30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)

  • 2 l vody + 3 dl vody

  • 3 cibule

  • 2 mrkve

  • čtvrt celeru

  • 2 bobkové listy

  • 6 kuliček nového koření

  • muškátový květ

  • pepř

  • sůl

  • nasekaná petrželka

  • osmažené kostky housky

6
75 minut

Postup

1

V mírně osolené vodě vaříme 20 minut vnitřnosti s pokrájenou zeleninou.

2

Scedíme, vychladnuté mlíčí nakrájíme na kousky a z jiker odstraníme blanku.

3

Do druhého hrnce vložíme kapří hlavy bez žáber a očních bulv, ocasy a další odřezky, přidáme překrojené cibule, zeleninu v celku, osolíme, přidáme koření a vaříme na mírném ohni 45 minut.

4

Vývar scedíme a zeleninu a rybí hlavy necháme vychladnout.

5

Do vývaru přidáme nakrájené mlíčí, jikry a obrané rybí maso a nakrájíme uvařenou zeleninu.

6

Polévku zahřejeme, přidáme kuličky moučného másla, ochutíme muškátovým květem, solí, pepřem a necháme pět minut povařit.

7

Polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kostičky housky a posypeme nasekanou petrželkou.

5

Hodnocení receptu (1)

  1. Dobrý

    Nikdy mě ryby polévka neoslovila ale tady tahle vypadá dobře

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled