Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
včera
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny

Jaké boilie zvolit?

Marek iRybářství 26. dubna 2024 1 komentářů
kapr

foto: Michal Kučera

Praxe

Je to jednoznačně nejčastější otázka, kterou dostávám. Odpovídal se na ni nejméně tisíckrát a nejspíš to tak bude i v budoucnu. Volba boilie je pro mnoho rybářů zásadní. Někdy už jsou částečně rozhodnutí a spíš jen chtějí potvrdit svůj výběr, mnozí ale nemají představu, co by zrovna v danou dobu na daném revíru mohlo fungovat, a tak raději požádají o radu.

text: Michal Kučera

Nutno říct, že dnešní výběr boilie je tak pestrý a rozsáhlý, že se tomu nelze úplně divit. Už dávno tu není doba, kdy se boilie prodávalo po jednotlivých kuličkách a vybírali jste mezi žlutým, červeným a oranžovým; v lepších obchodech měli i zelené. Tak jak šel čas, mohli jste vybírat i mezi jednotlivými příchutěmi, jako byl scopex, tutti frutti, ryba nebo dokonce i mušle. Co na tom, že se vyráběly ze stejné směsi a že mezi nimi nebyl velký rozdíl. Jednou se rozkřiknulo, že to jde na tutti, tak všichni kupovali to, podruhé byla v kurzu ryba, jindy zas mušle.

REKLAMA

Dnes už sečtělejší rybáři vědí, že výběr boilie není jen o barvě a příchuti, ale především o složení. Naučili se chápat to, že když jim funguje příchuť švestka od jednoho výrobce, nemusí jim fungovat stejná příchuť od jiné firmy, protože jde o úplně odlišné boilie. Proč tomu tak je? Důvodů je víc. Příchuť (v tomto případě švestka) je totiž jen esence, jedna z mnoha složek. Pro lidský nos možná ta nejvýraznější a nejsnáze identifikovatelná, ale kapři ji po čichu a chutí mohou vnímat jinak.

Jednotlivé „švestkové“ esence se mezi sebou mohou výrazně lišit, mohou mít jiný nosič, jinou sílu, jiný pachový signál. Esence navíc zpravidla není jedinou tekutou složkou. Tekuté potravy, oleje, sladidla, chuťové stimulátory a esenciální oleje nemusí být pro lidský nos tak zřetelné, ovšem pro citlivější chemoreceptory kaprů to může být právě některá z těchto složek, kvůli které se rozhodnou vámi zvolené boilie přijmout, nebo ho naopak odmítnout.

REKLAMA

Kapři kvalitu poznají

A pak jsou tu ještě sypké složky. I jejich složení je nesmírně důležité. Pokud chytáte několik dní na stejném místě, mohou být ještě mnohem důležitější než tekuté složky. Pro lepší představu si pomohu příkladem. Esence se dá přirovnat ke koření nebo omáčce, jaká se podává například ke steakům. Pokud se povede a je podle vašeho gusta, může dovést jídlo k dokonalosti.

Tekuté potravy se dají přirovnat k nápoji, kterým jídlo zapíjíte. Dobré pivo či víno určitě pomůže umocnit chuťový zážitek. Podstata je ovšem v kvalitě jídla, přeloženo do rybářského světa – v kvalitě směsi. Sójové maso vypadá podobně jako skutečné maso, ale co si budeme povídat, moc si na něm nepochutnáte. A stejně tak bude velký rozdíl mezi špičkovým čerstvým hovězím a zatuchlým masem z polských jatek, byť bude vydáváno za argentinské steaky.

Možná si říkáte, že přeháním, že kapr není tak inteligentní, aby poznal kvalitu sypkých přísad. Že se dá snadno oklamat účinnou esencí. Ano, občas ho lze ošálit. Zejména menší věčně hladové kapry, kteří si ještě neumějí tak dobře vyhledávat přirozenou potravu. A občas se spletou i ti větší. I oni nemají moc jiných možností, jak prozkoumat potencionální zdroj potravy, než ho nasát do tlamy.

Pokud se však hned nechytí, což se pravděpodobně stává častěji, než jsme si ochotni připustit, tak velmi brzy dobře poznají, jestli jste jim do vody naházeli to špičkové hovězí, jeho napodobeninu nebo plesnivý rohlík. Proto je takový rozdíl mezi jednotlivými boilie, i když jsou všechny například se švestkovou příchutí.

Bez uvědomění si tohoto principu nelze dost dobře pochopit, proč jsou některá boilie úspěšnější než jiná. Stejně tak i to, že na rybí příchutě lze úspěšně chytat i ve studené vodě a naopak na ovocné či sladké během parného léta. Tento předsudek, ale v opačném gardu, byl roky brán jako samozřejmost. Jedeš v létě? Vezmi si kraba, rybu nebo oliheň. Jedeš brzy zjara nebo pozdě na podzim? Vezmi si něco ovocného nebo sladkého. Ano, může to platit, ale také nemusí.

O tom, jestli je dané boilie vhodné pro jaro, léto, podzim či zimu, nerozhoduje jen esence, ale veškeré sypké a tekuté složky. Esence je jen omáčka, koření na závěr. Proto lze na vhodnou směs s rybí příchutí chytat úspěšně i v zimě, zatímco na jinou se sladkou či ovocnou uprostřed léta. Pokud tohle pochopíte, dostanete se v porozumění, jaké boilie kdy zvolit, nejméně o tři kroky dál.

Pomohlo pět let staré boilie

Neméně důležitá je i pevnost, rozpustnost a stravitelnost boilie. Snad až na tu první z nich to nelze poznat přičichnutím, pohledem, dokonce ani stiskem. Tady vám musí pomoci informace od výrobce. Pevnost určuje to, na jaké účely bude boilie nejvhodnější. Pevné boilie bývá skvělé tehdy, pokud máte potíže s menšími rybami, než na které cílíte.

Mně se například na jedné slovenské přehradě stalo, že mi na sice pevné, ale ne úplně tvrdé 24mm boilie brali jak o závod kapři od 7 do 10 kg. Jinde a jindy bych za ně byl rád, ale na této vodě lze při troše štěstí a zkušenostech ulovit mnohem větší kusy. Navíc jsem vyvážel přes 600 m a jezdit takovou dálku pro tyto středně velké ryby určitě nebylo to, kvůli čemu jsem sem přijel.

A tak jsem ze své tašky s krmením vytáhl přes 5 let staré boilie o průměru 30 mm. Ne že bych ho vozil pět let neustále s sebou. Tušil jsem však, že na této vodě a v těchto podmínkách by se mohlo hodit. Proto jsem ho na tuto výpravu přibral s sebou. A byla to trefa do černého.

První kapr měl tuším 11 nebo 13 kg, další už téměř 20 kg. Boilie rozhodně nebylo tvrdé jak kámen. Vrtáček jsem nepotřeboval, propíchl jsem ho jehlou. Ale bylo po těch letech celkově pevnější a především vyčichlejší. Tím eliminovalo záběry menších a středně velkých ryb. I to může být cesta k úspěchu.

Rozpustnost je důležitá zejména při krátkodobých výpravách. Zjednodušeně řečeno, rozpustnější boilie bude mít s největší pravděpodobností rychlejší účinek než to méně rozpustné. Samozřejmě, bude záležet i na složení a dalších věcech, ale určitě je to věc, kterou nelze přehlížet. Proto pro krátké výpravy nebo závody rybářům doporučuji rychle působící atraktivní boilie, jako je například Spiceman WS1 nebo WS2. Jejich složení a především rozpustnost je uzpůsobena právě pro tyto účely.

Kdybych je vytáhl na té slovenské přehradě, zřejmě by mi dlouho nevydržely nastražené, nebo bych se ujezdil pro kapry všech velikostí. Ale pro několikahodinové vycházky, víkendovky, závody, při nichž nemáte mnoho času nebo v situacích, kdy jsou ryby málo aktivní, je to ta nejlepší volba.

Kapři s věkem mění chutě

Podobná je pikantní švestka. Ta už ale nastražená vydrží mnohem déle. Proto se hodí i pro střednědobé výpravy, stejně tak i boilie Express půlnoční pomeranč a další příchutě z této řady. Naopak, na delší výpravy nebo při potížích s malými rybami, je nutné nasadit pevné pomalu rozpustné boilie.

Optimálně s takovým složením, příchutěmi a esenciálními oleji, jež jsou pro menší ryby málo atraktivní, zato na ty velké působí jako magnet. Je totiž velmi pravděpodobné, že kapři, podobně jako lidé, s přibývajícím věkem částečně mění chutě.

Nevím jak vy, ale mně když někdo v dětství nabídl tatarák, krkovičku, prejt nebo škvarky, tak jsem to do pusy nevzal. Dnes to zbožňuji. Stejně tak oproti dětství mnohem víc kořením; čerstvě mletý pepř, česnek a ostré chilli patří k mým oblíbeným. I kapři, jak mohu pozorovat nejen na svých úlovcích, mění časem své chuťové preference.

Proto na ty velké volím silné rybí boilie. K mým favoritům patří řady Gangster a Fanatica. Obě obsahují přes 60 % rybích mouček, játrové a mořské extrakty, koření a další pochoutky. Tak nějak si představuji ten prvotřídní steak. A jak se zdá, velcí kapři to vidí podobně. Pak už jde jen o to zvolit správnou esenci s tekutými potravami.

Chci-li něco silnějšího pro zkušené gurmány, má volba padá na G2 Krab&Ančovička&Asa nebo Losos&Ráček&Asa, chci-li větší množství záběrů, pak vybírám mezi příchutěmi koi nebo meteora, které jsou přeci jen atraktivnější i pro středně velké ryby. Pokud máte zkušenosti s daným revírem, určitě při výběru boilie vycházejte i z nich. Někdy opravdu tam či onam fungují věci, které by člověk z logiky věci neočekával.

To je ale na rybařině to nejkrásnější. Kdyby si šlo vyřešit výsledek rovnicí o dvou neznámých, mohli by si rybáři snadno spočítat, co kde použít. Takto ale vše závisí na jejich zkušenostech, intuici a třeba i na štěstí. A to je mnohem napínavější zápletka než matematické vzorce. Hodně úspěchů.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. Podle mého názoru je úplně jedno jakou kouli rybě předložíš. Při dnešní druhové nabídce příchutí, velikostí a složení je ryba již tak „zmlsaná“, že obyčejná kukuřice, kolínko nebo krupičkové těsto s anýzem jednoznačně nad těmi desítkami kilogramů chemických, umělých koulí, pelet apod. naházených do vody, vítězí!! Moje zkušenost!!

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled