Jen málokteré odvětví má u nás podobnou tradici jako rybníkářství… Jen málokterá ryba je v jiných zemích tak tradiční, jako je český kapr u nás. Je tu doba výlovů. Opakuje se to rok co rok. Už po celá staletí.
text: Vladimír Urban
My, co máme rádi vodu a ryby, si ze srdce přejme, ať nám tyto radosti vydrží co nejdéle, prostě navěky. Ale je to složité. Doba pádí mílovými kroky vpřed. To, co bylo skvělé ještě včera, už je dnes zastaralé, nemoderní.
České sklářství, naše někdejší chlouba, už málem ani neexistuje, textilní průmysl zmizel kdesi v daleké Číně, potravinářský průmysl je totálně globalizovaný a zboží, které najdete v regálu obchodního řetězce u nás, najdete na stejném místě téhož obchodu kdesi v Tramtárii.
Koupíte si domů české pivo a posléze zjistíte, že k nám to české pivo bylo dovezeno zpoza hranic od jiného výrobce. Nadává se už i na českého kapra… Jedni nespokojenci protestují, že rybníkáři přihnojují vodu, druzí produkční rybáře obviňují, že rybníky kvůli zisku kapry doslova přecpávají, třetí se zase vyjadřují v tom smyslu, že se kapr vlastně nedá ani jíst a jdou si koupit zamrazené filé vyrobené z kdovíčeho.
Kapra lze najít na celém světě. Někde je milován, jinde opomíjen, leckde i takřka nenáviděn, třeba v Austrálii. Všude je ale rybou, o které se mluví. Čeští a moravští rybníkáři mohou být právem hrdi, že chov kapra už ve středověku dovedli k vrcholu, že se naše metody v průběhu dalších staletí staly vzorem pro mnoho zemí a že v tomto ohledu míří dál a dál, i když to mají opravdu těžké, a to i legislativně.
Dlouhá léta se tvrdilo, že kapr k nám doputoval ze starověké Číny. Je zvláštní, že téměř nikdo nemudroval nad tím, jak by se vůbec za prastarých časů na takovou dálku živý kapr k nám dostal. To by nezařídil ani Marco Polo! Dvacáté stoletím ale ukázalo, že původ našeho kapra má mnohem bližší kořeny.
Pochází z divokého dunajského kapra (sazan) a dál do Evropy ho vlastně rozšířili důstojníci římských legií, kteří ho z odstavných ramen Dunaje na pomezí dnešního Slovenska a Maďarska coby vynikající pochoutku posílali domů k lukulským hodům bohatým patricijů, kteří kapra nejdříve chovali v tzv. piscinách.
V Číně se ryby chovaly dávno před narozením Krista. Pět set let před naším letopočtem čínský učenec Fan Li sepsal první učebnici o rybách a rybářství a mimo jiné uvedl: „Ulov si rybu a budeš mít jídlo na celý den… Nauč se chovat ryby a budeš mít dostatek jídla do konce života.“ Kéž by to nějak takhle platilo i u nás.
Taky každý výlov jsme u toho,je to pro nás a pro moji rodinu hodně veliký zážitek,,moc nám na tom záleží být u toho, vždycky se tam objeví rybářské poklady co v ti vodě žije..
Vždycky obdivuji ty lovící že vydrží v té vodě stát za každého počasí klobouk dolů