Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 17 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny

Učíme se v Třeboni: Umělý výtěr lína obecného

Marek iRybářství 1. dubna 2023 0 komentářů
lín

Výtěr mlíčáka, foto: Petr Svatek

Poznávání

Lín obecný (Tinca tinca) se řadí k našim původním druhům patřícím do tzv. kaprovitých ryb. Tato skupina se vyznačuje požerákovými zuby, kterými rozmělňuje přijatou potravu. Zuby jsou uloženy v hlavě těsně před vstupem do střevní rozšířeniny. Lína najdeme v podstatě po celé Evropě (až po Ural). A jen někteří rybáři vědí, že ho mohou ulovit i na jihu Švédska.

text: Petr Svatek

Lín je typickou rybou slepých ramen, tůní či dolních úseků cejnového pásma. Tyto vody jsou často velmi hustě zarostlé příbřežní i vodní vegetací. Jen díky tomu, že velmi dobře snáší kyslíkové deficity, je často jedinou rybou některých slepých tůní.

REKLAMA

A pokud se v těchto nehostinných podmínkách vyskytuje nějaká ryba spolu s línem, bývá to karas. V dnešní době je životaschopných populací jen velmi málo. Jedním z negativních faktorů je ubývající vhodné prostředí a druhým silný rybářský tlak. Ve volných vodách je v podstatě už jen díky umělému vysazování z umělých výtěrů.

Generační líni jsou nejčastěji chováni v menších rybníčcích s hustou vodní a příbřežní vegetací, kde mohou nalézt dostatek přirozené potravy. Jakmile voda začne dosahovat 20 °C a více, dochází k připravenosti generačních ryb.

REKLAMA

Rozeznat mlíčáka od jikernačky je velmi jednoduché, protože mlíčáci mají miskovitě prohnuté břišní ploutve překrývající močopohlavní papilu. V rybářské terminologii se tzv. stydí. Naopak jikernačky mají zvětšenou břišní dutinu, břišní ploutve jsou menší a nedosahují až k močopohlavní papile.

Umělý výtěr

Při umělém výtěru se lín hormonálně stimuluje, nejčastěji je používán přípravek Ovopel, ale dá se použít i kapří hypofýza. Lín se v přirozených podmínkách vytírá porcovým způsobem. To znamená, že jeho pohlavní produkty dozrávají postupně, a proto se vytírá až v 6 dávkách v průběhu jednoho měsíce.

lín
Mlíčák, foto: Petr Svatek

Syntetický přípravek Ovopel výtěr sjednotí a umožní získání většiny jiker. Mlíčákům podáváme pouze jednu dávku Ovopelu, a to 24 hodin před výtěrem. Jikernačkám se aplikuje ve dvou dávkách – první přípravná dávka (10 % z hmotnosti těla ryby) se podává 24 hodin před výtěrem, druhá hlavní dávka (zbylých 90 %) 12 hodin před výtěrem. U jikernaček i mlíčáků se aplikují 3–4 mg Ovopelu na 1 kg živé váhy ryby.

Plodnost jikernaček se pohubuje kolem 100 až 200 tisíc kusů jiker na kilogram hmotnosti. Jikry získáváme standartní masáží břišních partií do předem připravené suché misky. Vytřené jikry (mají jen něco kolem 1 mm a žlutozelenou barvu) od více jikernaček následně oplozujeme mlíčím od více mlíčáků, jedná se o tzv. polyspermní oplození.

lín
Jikernačka, foto: Petr Svatek

Připravené mlíčáky vytíráme rovnou do misek s jikrami. Následně směs jiker a mlíčí aktivujeme přidáním vody a zhruba po pěti minutách, kdy jikry začínají bobtnat, provádíme odlepkování přípravkem Alkaláza. Odlepkování mlékem jako u kapra obecného zde není možné. Jikry lína jsou natolik lepivé, že samotné mléko zde prakticky nezabírá.

Oplozené a odlepkované jikry se následně nasazují opět na inkubační Zugské lahve. Inkubace u lína trvá při teplotě 22 °C zhruba necelé tři dny. Po jejím uplynutí dochází ke kulení váčkového plůdku. Vykulený váčkový plůdek ponecháváme v inkubačních lahvích, jelikož si sám postupně přeplouvá do předem připravených kolébek s březovými větvičkami. Zde se (stejně jako kapr) za pomoci lepivé žlázy na hlavě přichytí k podkladu a dotváří své tělo.

lín
Výtěr mlíčáka, foto: Petr Svatek

Poté se již lín pouze svěsí (tzv. nadechne) a začíná aktivně vyhledávat a přijímat potravu. V tomto okamžiku se líní potěr musí odvézt z líhně do předem připravených rybníčků.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled