Bigos je tradiční polský pokrm mnoha variant. Základem je čerstvé a kysané zelí a chutná nejlépe rozleželý, druhý den po uvaření. Bigos si brali lovci v soudkách na zimní výpravy, aby zahřál a dodal energii. Pokrm je známý od dob krále Vladislava II. Jagellonského, kdy se podával horký na lovech. Připravuje se z hovězího a vepřového masa a rybí bigos se nazývá také postní bigos.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- 300 g rybího masa (kapr, treska atd.)
- 300 g kysaného zelí
- 300 g čerstvého zelí
- 50 g slaniny
- 2 cibule
- 30 g sušených hub
- 3 dl bílého vína
- 4 lžíce rajského protlaku
- sladkou červenou papriku
- bobkový list
- pepř
- sůl
- hladkou mouku
- sádlo
- olej
Příprava:
Na sádle v hrnci rozpustíme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, lehce osmahneme, přihodíme nakrájené kysané a čerstvé zelí, předem namočené houby, zalijeme vínem a přidáme rajský protlak. Pokrm ochutíme červenou paprikou, pepřem, solí a bobkovým listem.
Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme na mírném plamenu do měkka. Rybí maso nakrájíme na kostky, hladkou mouku promícháme s červenou paprikou. Kostky rybího masa obalíme v mouce s paprikou, na oleji opečeme do zlatova. Když zelí změkne, přidáme do bigosu opečené kostky rybího masa, promícháme a teplé podáváme samotné nebo s pečivem.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen