V lednu „ulovíme“ čerstvou rybu, která by stačila na zasycení celé rodiny, spíš v obchodě než u vody. Přinášíme proto recept na rybu, kterou na pultech obyčejně bez potíží najdeme.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- dvě makrely
- 200 g zelených fazolek
- 100 g žampionů
- 0,5 cl bílého vína
- hladkou mouku
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- máslo
Příprava:
Vykuchané omyté makrely zbavíme hlavy a ocasu. Nožem nakrájíme na 2 cm silné podkovy, osolíme, okmínujeme a necháme chvíli odpočinout.
Podkovy osušíme a obalíme v hladké mouce. V pánvi rozpustíme máslo a podkovy opečeme z obou stran do zlatova. K rybě přidáme nakrájené zelené fazolky, plátky žampionů a podlijeme bílým vínem. Přikryjeme pokličkou a na mírném ohni podusíme 5 minut.
Sundáme pokličku, osolíme, opepříme, pečeme ještě 3–4 minuty, až se část šťávy zredukuje. Kousky makrel přelijeme šťávou, přidáme fazolky a žampiony. Podáváme s vařenými brambory.
Luxusní
Makrelu znám akorát na klacku ale tohle musí být také super