Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 17 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny

Učíme se v Třeboni: Introdukce okounka pstruhového v ČR

Marek iRybářství 31. prosince 2022 0 komentářů
okounek pstruhový

foto: JS

Poznávání

Okounek pstruhový s naším okounem říčním nemá z genetického hlediska mnoho společného. Přesto si však ve stylu života jsou oba druhy dost podobní a okounek pstruhový měl v našich vodách naplnit velká očekávání.

text: JS

V Severní Americe se vyskytuje od částí Kanady až po Floridu. Proč ho Josef Šusta dovezl na Třeboňsko, kde bylo okounů dostatek? Odpověď najdeme právě v jistých rozdílnostech mezi okounkem a okounem. Okounek je druh silně hejnový a přizpůsobivý. Josef Šusta zřejmě uvažoval o jistém rozšíření naší ichtyofauny o rybu, jež vytváří velká hejna, dorůstá zajímavých rozměrů a má výbornou kvalitu masa dravců.

REKLAMA

Očekávání bylo nemalé, ale praxe byla jiná. O rybách o hmotnosti 5 až 10 kg jsme si záhy mohli jen nechat zdát. Okounek pstruhový se tak stal pouze lokální zajímavostí a vyskytuje se v oblasti velkých rybářství, které si mohou jeho chov a zařazení do umělého výtěru dovolit. Dodnes ho tak najdeme ve vodách okolo Třeboně, Vodňan nebo Nových Hradů. Jistou oblibu dokonce tento druh zaznamenal i jako akvarijní ryba.

Nakonec je k tomuto druhu nutné dodat, že rybáři nemusí být smutní, že se tento druh nepodařilo úspěšně introdukovat. Okounek pstruhový je totiž rybou až neskutečně hltavou a žravou. Mnohdy je schopen ulovit a pozřít i kořist, jež je prakticky stejně velká. Pokud by se tedy okounek u nás plně aklimatizoval, je možné, že by z naší původní ichtyofauny v lokalitách jeho výskytu nezbylo prakticky nic.

REKLAMA

Snažme se tedy především pečovat o naše ryby, které jsou také velmi krásné, zajímavé a hlavně naše.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled