Vynikající recept skandinávské kuchyně na úpravu syrového lososa.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 500 g vykostěný filet z lososa (bez kůže)
- lžíci hrubozrnné (mořské) soli
- lžíci cukru
- nasekaný mladý kopr
- citron
Na omáčku potřebujeme:
- žloutek
- lžíci dijonské hořčice
- pár kapek olivového (extra virgin)
- kopr
- pepř
- sůl
Příprava:
V misce smícháme sůl s cukrem a směs vetřeme do filetu z lososa a maso posypeme jemně nasekaným koprem. Filet zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 24–36 hodin rozležet. Je vhodné „balíček“ několikrát obrátit.
Když maso z folie vyjmeme, odstraníme z něj kopr a pustíme se do přípravy omáčky, kterou ušleháme ze žloutku, hořčice a dalších výše popsaných surovin. Filety poté krájíme na tenoučké plátky a ty vějířovitě rozložíme na talíři, přelijeme (lehce) omáčkou přidáme plátek citronu a dobrotu podáváme s krajíčky chleba, popřípadě s opečenými tousty.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen