Populární americká hustá rybí polévka krémové konzistence s kousky rybího masa. Lze použít mořské i sladkovodní ryby. V USA existuje mnoho variant této polévky, tady je jedna z nich – z lososa a tresky.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 l mléka
- 300 g vařených kostek rybího masa bez kostí
- 100 g mraženého (sterilovaného) zeleného hrášku
- mrkev
- muškátový oříšek
- citronovou šťávu
- mletý bílý pepř
- sůl
Příprava:
Nejprve uvaříme kostky rybího masa nakrájenou mrkev a zelený hrášek do měkka, vodu slijeme bokem a maso necháme okapat. Z másla, mouky a litru mléka připravíme klasický bešamel. Jak na to? Máslo rozehřejeme a za stálého míchání do něj přidáváme hladkou mouku.
Ze směsi vymícháme hladkou a světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Bešamel poté ochutíme špetkou muškátového květu, bílým pepřem a osolíme. Do bešamelu pak přidáme kousky ryb, vařenou mrkev, hrášek a vaříme na mírném ohni asi dvě minuty.
Hotovou polévku dochutíme citronovou šťávou. Na talíři ji ozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou a podáváme samotnou nebo s bílým pečivem, popřípadě nasucho opečeným toustem.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen