Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 9 hod
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 18 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny

Učíme se v Třeboni: Přirozená potrava ryb vs. umělá krmiva

Marek iRybářství 24. srpna 2022 0 komentářů
pelety

Halibut pelety bohaté na proteiny a tuky vs. vyvážené boilie. Foto: Petr Svatek

Praxe

Přirozená potrava je nezbytnou součástí pro dobrý kondiční stav našich ryb nejen v rybochovných rybnících, ale i ve volných svazových vodách.

text: Petr Svatek

Patří sem především živočišná část: zooplankton (malí vodní korýši), zoobentos (patentky, nítěnky) a rostlinná část fytoplankton (řasy a sinice ve vodním sloupci), fytobentos (řasy na dně). A amur bílý preferuje měkké rostliny (vodní mor kanadský) a tvrdé rostliny (rákos obecný).

REKLAMA

Trávení ryb

Rybáři si musí uvědomit, že každý rybí druh má jiné potravní nároky. Trávení ryb dravých je od ryb kaprovitých velmi odlišné. Dravé ryby mají na rozdíl od kaprovitých ryb žaludek a v něm pH-2, tedy velmi kyselé. Naproti tomu kaprovité ryby disponují střevní rozšířeninou, tedy „jen střevem“, a v něm je pH-7, tedy neutrální.

Už tento fakt napovídá, že nemohou trávit stejnou potravu. Další rozdíl je například mezi kaprem a amurem. Amur je vysloveně býložravá ryba a kapr spíše masožravá, protože většina jeho přirozené potravy je živočišného původu. Všeobecně platí, že dravé ryby lépe tráví tuky, a naopak pro ryby kaprovité jsou příznivé z předkládaných krmiv polysacharidy (složené cukry), které jsou v obilovinách, bramborách a kukuřici.

REKLAMA

Pokud bychom kapra krmili jen pšenicí či kukuřicí, dříve nebo později začne strádat, protože mu bude chybět přirozená potrava, která je velmi druhově pestrá – vyvážená na tuky a cukry, bohatá na proteiny a tím i lehce stravitelná.

Pálivých složek raději málo

Ve sportovním rybolovu se pro krmení využívají složky jako například: řepka, lněné semínko, kukuřice, hrách, tygří ořech, obilniny, rybí moučky. Případně se používá pálivých složek jako jsou chilli, kajenský pepř apod. Tyto složky rybám neuškodí, pokud se do krmení přidávají v rozumné míře.

krmení
Bohaté na polysacharidy. Foto: Petr Svatek

Pelety a boilie obsahují velkou škálu olejů, proteinů a různých rybích mouček. Pozor by měli sportovní rybáři dávat především u olejnin např. řepky a lněného semínka, které kaprovitým rybám způsobují ve velkém množství průjem a tím i ztrácejí schopnost plnohodnotného trávení.

Pelety halibut

Pelet pro výkrm je celá řada a liší se především v obsahu tuků, proteinů, polysacharidů (složené cukry) a popelovin (minerální látky). Sportovní rybáři nejčastěji používají takzvané halibut pelety. Ty jsou však vhodné spíše pro lososovité či dravé ryby. Převládá v nich obsah tuků a proteinů, jsou tedy příliš mastné a mají málo polysacharidů.

krmení
Bohaté na olej. Foto: Petr Svatek

Kaprovi přitom nevadí velký obsah proteinů, ale tuků. Ten znají rybáři ze své vlastní praxe. Když se oteplí, začnou pelety pouštět tuk. Ten by měl být nahrazen především směsí obilovin, které jsou bohaté právě na polysacharidy. Tyto skutečnosti ale nemění fakt, že kapři tyto pelety milují, stejně jako my milujeme nezdravé jídlo z fastfoodu.

Boilie

U boilie jsou většinou základem extrudované složky obilnin a proteinů. Složky z rybích mouček jsou zde zastoupeny v menším množství, což platí i pro různé oleje, protože velmi mastné boilie drží špatně pohromadě. Dá se proto říct, že boilie je potravně vyváženým krmením.

Kukuřice a hrách

Rybáři by měli mít na vědomí, že především hrách bez jakékoli úpravy ve vodě velmi bobtná a pokud ho ryby takto zkonzumují, hrozí roztrhání jejich střev! Bez úpravy se rybám špatně tráví i kukuřice. Tato krmiva by se měla minimálně předmáčet nebo raději vařit, aby se předešlo nežádanému bobtnání v trávicím traktu.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled