Tandoori je indická omáčka, ale i název pro hliněnou pec, ve které se kusy masa, drůbeže a ryb pečou naložené v pikantní marinádě. V našich podmínkách tresku úspěšně upečeme pod grilem v troubě, popřípadě na venkovním grilu na dřevěném uhlí.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 1000 g masa tresky
Na marinádu tandoori pak:
- asi 150 g bílého jogurtu
- lžíci rajčatového protlaku
- dva stroužky česneku
- lžičku mleté červené papriky
- lžičku mletého kmínu
- lžičku koření garam masala
- trošičku kurkumy
- půl čajové lžičky mletého koriandru
- podle chuti chilli
Příprava:
Bílý jogurt promícháme s utřeným česnekem, rajským protlakem, přidáme všechny druhy koření a vše důkladně promícháme. Marinádou potřeme porce ryby a necháme je v lednici rozležet – nejlépe přes noc.
Marinované rybí porce pak vkládáme na rozpálený gril a v troubě pečeme pět minut z každé strany. Grilovanou rybu podáváme na listech salátu, obložíme ji proužky papriky a jako přílohu zvolíme třeba opečené plátky bagety potřené bylinkovým máslem.
Tip:
S úspěchem můžeme do marinády naložit i naše sladkovodní ryby, kupříkladu kapra, candáta, štiku.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen