Kdo by ze své oblíbené hospůdky neznal klasické pepřenky z matjesů? Udělat si je můžete samozřejmě i doma.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- zhruba 300 g matjesů v oleji
- dvě větší cibule
- 150 g sterilované červené a žluté papriky
- 150 g sterilovaného hrášku
- dvě větší sladkokyselé okurky
- 150 g eidamu
- jednu feferonku
- 1dl sladkokyselého nálevu z okurek
- 2 až 3 lžíce oleje z matjesů
- podle chuti pepř a sůl
Příprava:
Matjesy vyjmeme z oleje a překrájíme na menší kostky (asi 1 až 2 cm). Cibuli nakrájíme na proužky a papriku, okurky a eidam nakrájíme na kostičky. Všechny nakrájené suroviny v míse promícháme, přidáme sterilovaný hrášek, olej z matjesů, lák z okurek a podle chuti ochutíme mletým pepřem a solí. Vložíme do sklenice, uzavřeme a necháme v lednici 2 až 3 dny rozležet. Pepřenky podáváme s pečivem.
Super
Udělat si něco doma je lepší než kupovaný zámek prostě super a dobře to chutná