Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
předevčírem
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny

Janssons freestelse (Janssonovo pokušení)

Marek iRybářství 0 hodnocení
rybí recepty Recepty

Tradiční švédský pokrm, který se podává o Vánocích. Má mnoho obměn. Nakrájené brambory se prokládají marinovanými ančovičkami, kousky uzené makrely, filety z tresky a dalšími podobnými dobrotami.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • brambory podle počtu strávníků
  • 300 g filetů z tresky
  • aspoň dvě cibule
  • 200 dl smetany
  • máslo
  • strouhanku
  • pepř
  • sůl

Příprava:

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a plátky na drobné hranolky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka (kroužky) a na másle ji osmahneme do zlatova. Filety z tresky nakrájíme na proužky. Zapékací misku vymažeme máslem, posypeme strouhankou. Pak naskládáme vrstvu brambor, osolíme ji, opepříme, poté poklademe kousky tresky s kolečky osmažené cibule.

Tak naplníme celou zapékací misku – a pozor! Nahoře musí být osolená a opepřená vrstva brambor. Naplněnou zapékací misku pak vložíme do vyhřáté trouby a pokrm po 20 minutách pečení zalijeme smetanou, troubu ztlumíme a pečeme dalších 20 minut. Pak máme hotovo. Jídlo podáváme teplé s naloženou (ve Švédsku) oblíbenou naloženou červenou řepou.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled