Tradiční švédský pokrm, který se podává o Vánocích. Má mnoho obměn. Nakrájené brambory se prokládají marinovanými ančovičkami, kousky uzené makrely, filety z tresky a dalšími podobnými dobrotami.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- brambory podle počtu strávníků
- 300 g filetů z tresky
- aspoň dvě cibule
- 200 dl smetany
- máslo
- strouhanku
- pepř
- sůl
Příprava:
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a plátky na drobné hranolky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka (kroužky) a na másle ji osmahneme do zlatova. Filety z tresky nakrájíme na proužky. Zapékací misku vymažeme máslem, posypeme strouhankou. Pak naskládáme vrstvu brambor, osolíme ji, opepříme, poté poklademe kousky tresky s kolečky osmažené cibule.
Tak naplníme celou zapékací misku – a pozor! Nahoře musí být osolená a opepřená vrstva brambor. Naplněnou zapékací misku pak vložíme do vyhřáté trouby a pokrm po 20 minutách pečení zalijeme smetanou, troubu ztlumíme a pečeme dalších 20 minut. Pak máme hotovo. Jídlo podáváme teplé s naloženou (ve Švédsku) oblíbenou naloženou červenou řepou.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen