Někomu ta specifická vůně vůbec nevadí, jiný musí každou chvíli větrat. Ryby jsou skvělé nejen s prutem v ruce u vody, ale i v kuchyni. Tady je pár rad, jak odstranit i tuhle poslední malou překážku.
text: Marek Kožušník
1. mléko
Před samotnou přípravou byste měli rybu zhruba na 5 minut položit do mléka. Obavy mít nemusíte, ryba po mléku chutnat nebude. Protein kasein z mléka se zkombinuje s trimethylaminem, což je látka zodpovědná za tento nepříjemný zápach. Ten se tímto částečně neutralizuje. Po pěti minutách v mléku rybu opatrně opláchněte pod studenou vodou a dál pokračujte, jak jste plánovali.
2. brambory
Pokud jste rybu před přípravou uložili do plastové nádoby, zápach z ní vyženete jednoduchým trikem: nakrájejte brambory na malé kousky a vložte je do nádoby s trochou soli. Po několika hodinách by měl být zápach pryč. Pak můžete nádobu normálně umýt.
3. ocet
Pomoci může i trik s octem. Pokud připravujete rybu na pánvi, můžete pod pokličku natáhnout jemný hadřík, který předtím namočíte v octové vodě a vyždímáte. Hadřík nepříjemné pachy zčásti pohltí.
4. citrón
Také citrónová vůně pomůže odstranit typický rybí zápach. Nakrájejte citrón na silnější plátky a vložte je do hrnce s vroucí vodou, zatímco rybu připravujete na pánvi na vedlejší plotně. Pokud je pečete v troubě, vložte po dopečení do trouby citrónovou kůru nebo slupky z pomeranče. Éterické oleje pomohou zápach odstranit.
5. bobkový list
Starým dobrým trikem na eliminaci zápachu je pálení sušeného bobkového listu po přípravě ryb. Položte bobkový list do popelníku nebo jiné ohnivzdorné nádobky a zapalte ho sirkou. Hořící list nenechávejte bez dozoru.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen