Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
předevčírem
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny

Pozor na syrové rybí maso! Je v něm mnohem více parazitů než dříve

Marek iRybářství 21. února 2021 0 komentářů
suši

foto: pixabay.com

Ostatní

Máte rádi suši se syrovým lososem nebo tatarák z ryby? Pokud ano, měli byste právě teď zpozornět. Studie vědců z Washingtonské univerzity totiž odhalila dramatický nárůst parazitických červů v syrovém rybím mase. Tito červi se mohou přenášet na lidi a ohrožovat i mořské savce.

text: Marek Kožušník

Jedná se tvora zvaného Anisakis simplex, sleďový červ. Tento parazitický červ žije v trávicím traktu některých mořských živočichů. Od 70. let 20. století se 283x zvýšilo jeho množství, uvedli vědci ve studii, která vyšla v březnu 2020 v odborném časopise Global Change Biology. Nepodložených historek o těchto parazitech koluje spousta, tato práce je prvním seriózním výzkumem, který rychlé šíření parazita Anisakis simplex doložil důkazy.

REKLAMA

nemoci ryb
foto: Wikimedia Commons

Nevolnost, zvracení a průjem

Sleďoví červi se nevyskytují jen u sleďů, jak by mohlo napovídat jejich jméno, ale i v řadě druhů mořských tvorů, včetně hlavonožců. A když je pak lidé nebo mořští savci konzumují syrové, parazit napadne jejich střevní stěnu. Způsobuje příznaky podobné běžné otravě jídlem – nevolnost, zvracení a průjem. Ve většině případů červ po několika dnech uhyne a obtíže ustoupí. „Tuto chorobu zvanou anisakióza ovšem lékaři diagnostikují jen výjimečně, protože většina lidí předpokládá, že šlo jen o těžší případ otravy jídlem,“ vysvětluje autorka studie Chelsea Woodová.

Dva centimetry dlouhý parazit

Kuchaři, kteří suši připravují, většinou dokážou červy v mase rozpoznat. Není to nijak složité, mohou měřit až dva centimetry a dají se odhalit pouhým okem. Navíc jich často bývá více dohromady. Někdy se ale stane, že je zodpovědná osoba přehlédne. S tím, jak parazitů v oceánech přibývá, je samozřejmě i takových případů stále více. Podle Woodové to ale zatím není natolik znepokojivé, aby lidé suši přestali jíst.

REKLAMA

Co ničí velryby a delfíny?

Lidem tedy sleďoví červi příliš nebezpeční nejsou, až na občasné zvracení a průjem. Vědci se ale domnívají, že mohou mít velký dopad na mořské savce – delfíny, velryby a tuleně. „Červi se totiž rozmnožují v jejich střevech a mohou zde žít celá léta, což by samozřejmě mohlo mít škodlivé účinky,“ uvedla Woodová. Tito paraziti by podle ní mohli být důvodem, proč se některé populace mořských savců nedokážou obnovovat podle očekávání.

V lidském střevě dlouho nepřežije

Když se červi vylíhnou v oceánu, nakazí nejprve malé korýše, například krevety na dně moře. Když korýše sežerou malé rybky, červi se tak přenesou i do jejich těl. A pokračují dál, když větší ryby žerou menší nakažené ryby. Lidé a mořští savci se nakazí, když snědí rybu, která červy obsahuje. Ti nemohou žít v lidském střevě déle než několik dní, ale v útrobách mořských savců mohou vydržet dlouhou dobu a dokonce se zde i rozmnožují.

recepty z lososa
foto: pixabay.com

Může za to globální oteplování?

Autoři si nejsou jisti, co způsobilo v posledních několika desetiletích tak velké namnožení červů. Možnou příčinou mohou být klimatické změny, více živin z hnojiv a odtoků a nárůst populace mořských savců. Ti jsou od roku 1972 chráněni zákonem, což umožnilo růst počtu tuleňů, lachtanů, velryb a delfínů.

Sleďoví červi se objevili i u nás, například v létě 2016 je hygienici nalezli v jedné šarži uzeného lososa v prodejnách Albert.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled