Recept z minulého století z jižních Čech na výbornou rybí polévku.
Potřebujeme:
- hlavu a odřezky z kapra (část ocasu, ploutve)
- vnitřnosti (jikry a mlíčí)
- cibuli
- mrkev
- petržel
- celer
- 2 l vody
- dvě lžíce másla
- čtyři lžíce mouky
- hrst sušených hřibů
- 150 ml sladké smetany
- žloutek
- muškátový květ
- sůl
- pepř
- alespoň čtyři kuličky nového koření
- čtyři celého pepře
- zelenou petrželku
Příprava:
Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu, odřezky, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř, nové koření a vše mírně osolíme. Rybí vnitřnosti uvaříme v kastrolku během pěti minut zvlášť.
Sušené houby zatím namočíme do studené vody. Když se začne budoucí dobrota vařit, ztlumíme oheň a vše povaříme do doby, kdy zelenina změkne. Vývar pak přes síto scedíme a obereme maso z hlavy a odřezků.
Jikry vyjmeme z blány a mlíčí nasekáme na drobné kousky. Zeleninu nakrájíme na nudličky. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou vývar zahustíme a provaříme. Do polévky pak přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby.
Vše dosolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v níž jsme rozkvedlali žloutek. Polévku podáváme samotnou, popřípadě s na sucho opečenými kostičkami chleba, housky nebo veky.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen