Recept z ruské kuchyně, který zdomácněl i v té francouzské. Jde o klasický piroh plněný rybím masem, houbami, vejci a dalšími přísadami. Zde je jedna z variant.
Text: Dalibor Marounek, foto: autor
Potřebujeme:
- 300 – 400 g filetů z lososa (dva kusy po 150 – 180 g)
- 400 g listového těsta
- 300 g hřibů
- dvě vejce, žloutek
- čtyři lžíce kysané smetany
- hladkou mouku
- citronovou šťávu
- pepř
- sůl
- máslo
- olej
- kopr
Příprava:
Z filetů odstraníme kůži a podélně je rozřízneme na polovinu, čímž nám vzniknou čtyři kousky masa. Ty osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Vejce uvaříme natvrdo, necháme je vychladnout, pak je oloupeme a najemno nastrouháme.
Houby podusíme na másle, necháme vychladnout. Listové těsto rozpůlíme na polovinu a na pomoučněném vále vyválíme dva pláty o ploše asi 20×30 cm. Doprostřed položíme vrstvu podušených hub, osolíme je a opepříme.
Vrstvu hub pak pokryjeme filetem z lososa. Ten posypeme nastrouhanými vejci, dosolíme, opepříme, potřeme kysanou smetanou a položíme druhý filet, na který opět rozprostřeme vrstvu podušených hub, kterou osolíme a opepříme.
Okraje těsta přehneme, nádivku uzavřeme, balíček otočíme, aby přeložené cípy těsta byly vespodu a balíčky potřeme rozšlehaným vejcem. Na plech položíme pečící papír, potřeme jej olejem, položíme balíčky a vložíme na 20 minut do vyhřáté trouby.
Během pečení je ještě potřeme žloutkem. Hotový kulibjak necháme částečně zchladnout, pak ho nakrájíme ostrým nožem na řezy, které ozdobíme čerstvým koprem a dobrotu podáváme s dušeným špenátem a kysanou smetanou.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen