Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
předevčírem
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny

Losos kulibjak (coulibiac)

strunc 0 hodnocení
Recepty

Recept z ruské kuchyně, který zdomácněl i v té francouzské. Jde o klasický piroh plněný rybím masem, houbami, vejci a dalšími přísadami. Zde je jedna z variant.

Text: Dalibor Marounek, foto: autor

Potřebujeme:

  • 300 – 400 g filetů z lososa (dva kusy po 150 – 180 g)
  • 400 g listového těsta
  • 300 g hřibů
  • dvě vejce, žloutek
  • čtyři lžíce kysané smetany
  • hladkou mouku
  • citronovou šťávu
  • pepř
  • sůl
  • máslo
  • olej
  • kopr

Příprava:

Z filetů odstraníme kůži a podélně je rozřízneme na polovinu, čímž nám vzniknou čtyři kousky masa. Ty osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Vejce uvaříme natvrdo, necháme je vychladnout, pak je oloupeme a najemno nastrouháme.

Houby podusíme na másle, necháme vychladnout. Listové těsto rozpůlíme na polovinu a na pomoučněném vále vyválíme dva pláty o ploše asi 20×30 cm. Doprostřed položíme vrstvu podušených hub, osolíme je a opepříme.

Vrstvu hub pak pokryjeme filetem z lososa. Ten posypeme nastrouhanými vejci, dosolíme, opepříme, potřeme kysanou smetanou a položíme druhý filet, na který opět rozprostřeme vrstvu podušených hub, kterou osolíme a opepříme.

Okraje těsta přehneme, nádivku uzavřeme, balíček otočíme, aby přeložené cípy těsta byly vespodu a balíčky potřeme rozšlehaným vejcem. Na plech položíme pečící papír, potřeme jej olejem, položíme balíčky a vložíme na 20 minut do vyhřáté trouby.

Během pečení je ještě potřeme žloutkem. Hotový kulibjak necháme částečně zchladnout, pak ho nakrájíme ostrým nožem na řezy, které ozdobíme čerstvým koprem a dobrotu podáváme s dušeným špenátem a kysanou smetanou.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled