Název této dobroty jsme s manželkou vybrali především proto, že pan Werich byl vášnivý rybář a my jeho povídání a myšlenky máme moc rádi.
Text: Milan Janoušek, foto: Ivo Novák, David Štrunc
Potřebujeme:
Příprava:
Celého menšího kapra očistíme od šupin, nejlépe tak, že šupiny ostrým a slabým nožem odřízneme a zůstane nám jenom chutná kůžička. Kapra pochopitelně i vykucháme a odstraníme žábry. Břišní dutinu a celého kapra potřeme solí, lehce česnekem a opepříme.
Poté ho naplníme nádivkou a břišní dutinu zašijeme. Na pekáč vymaštěný máslem poklademe plátky slaniny, cibule a takto upraveného šupináče do něj vložíme. Kapra přikryjeme rovněž slaninou a plátky másla.
Jak na nádivku, ptáte se? Plátky veky namočené v mléce lehce vymačkáme, na menšího kapra přidáme asi pět vajec, dušené houby na cibulce a slanině, čerstvou či sušenou nať petrželky, libečku a pažitky. Osolíme, ještě opepříme, vše promícháme a naplníme kapra.
Zbytek nádivky vytvarujeme do šišky a pečeme ho společně s kaprem v pekáči. Takto vyfešákovaného kapra pečeme v troubě za stálého přelévání vypečenou šťávou podle velikosti asi 30–40 minut, maso i nádivka musí být propečené.
Před dokončením provedeme na kaprovi malé chirurgické řezy podél žeberních kostí, čímž zjistíme, zda máme hotovo. Do zářezů vložíme plátky slaniny a kuchařskou operaci dokončíme. Podáváme na nahřáté míse, to vše okrášlené zbylou nádivkou a opečenou slaninou.
Jako příloha je dobrá bramborová kaše vylepšená vařenými krupkami. Hráškem a zeleninovým salátem vůbec nic nezkazíte.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen